Droom je van een retro koelkast? Een SMEG die jouw keuken naar een hoger niveau tilt? Wij begeleiden je naar de perfecte retro koelkast!

Een koelkast zo mooi als de retro koelkast, kom je zelden tegen. Het is dan ook een van de weinige stijlen die écht binnen de koelkastwereld wordt toegepast. En dat is niet zonder reden. Meer dan 60 jaar geleden kwam de retro koelkast voor het eerst in beeld en dat hebben we gemerkt. Koelkasten in de retro stijl zijn namelijk nooit meer weggegaan.

SMEG, het merk dat het meeste retro koelkasten in Europa verkoopt, ziet ieder jaar de verkopen toenemen. En dat al meer dan twintig jaar. Op Instagram en Pinterest kom je de retro koelkast in de meest uiteenlopende keukens tegen. Kortom, de retro koelkast lijkt verrassend tijdloos te zijn.

Maar welke retro koelkast moet je precies kopen? Wat zijn goede merken en waar moet je op letten als je de juiste aankoop wilt doen? Wij leggen je van A tot Z uit hoe jij ervoor zorgt dat je de perfecte retro koelkast koopt.

Onze top 5 retro koelkasten

Voordat je onze complete koopgids voor het kopen van de beste retro koelkast gaat lezen, willen we je eerst meenemen langs onze eigen top 5. Wij hebben onze top 5 samengesteld op basis van de kenmerken die in de koopgids besproken worden.

ETNA RBT154BLA

ETNA RBT154BLA

€1.039,00
SMEG FAB28LRD3

SMEG FAB28LRD3

€1.199,00
ETNA KVV754BEI

ETNA KVV754BEI

€689,00
ETNA KVV754ROO

ETNA KVV754ROO

€599,00

Waar moet je op letten bij het kopen van een retro koelkast?

Je verwacht waarschijnlijk niet dat er heel veel keuze in de wereld van koelkasten in de retro-stijl is. Vanwege de populariteit van de retro koelkast (die maar voortduurt), zijn er ondertussen veel verschillende modellen op de markt. Daardoor kun je niet meer zonder enig vooronderzoek het model selecteren dat het best oogt. De verschillen zijn in de praktijk namelijk groter dan velen denken.

Daarom delen we ons lijstje met kenmerken die wij gebruikt hebben om onze eigen top 5 samen te stellen. Vergeet daarom vooral niet na het lezen van onze koopgids naar boven te scrollen om te ontdekken welke retro koelkasten het tot onze top 5 geschopt hebben.

Design

Niets is bij de retro koelkast zo belangrijk, als het design. Een model dat niet het retro design heeft, de look en feel hiervan mist, mag je eigenlijk geen retro koelkast noemen. Maar wanneer is een design eigenlijk goed genoeg?

Heel simpel: dat bepaal je zelf. Wanneer jij de koelkast ziet, moet het je direct aanspreken. Hierdoor kan het voorkomen dat de retro koelkast die wij op 1 hebben staan, bij jou misschien wel buiten de top 5 zou vallen.

Als het op design aankomt, moet je volledig op je persoonlijke voorkeur afgaan. Stel jezelf de vraag waar je precies waarde aan hecht en hoe jij je bij het design voelt. Neem nooit genoegen bij een design dat je niet voor de volle 100% aanspreekt. Een koelkast koop je niet voor even, maar voor meerdere jaren. Kies alleen een koelkast waar je nu en over vijf jaar nog steeds verliefd op bent.

Tegenwoordig zijn de meest opmerkelijke design retro koelkasten te vinden. Zo zijn de koelkasten van SMEG met een effen behuizing bij de meeste consumenten bekend. Maar wist je dat ETNA een koelkast volledig in de retro Volkswagen stijl heeft nagebouwd?

Formaat

De gemiddelde retro koelkast is wat kleiner dan de gemiddelde koelkast. Dat brengt mogelijk wat ongemak met zich mee als je gewend bent aan je oude, grotere koelkast. Mocht je weinig ruimte hebben en al met een kleine koelkast werken, maakt dit onderdeel weinig uit. Je hoeft er alleen maar op te letten dat je meer ruimte hebt in je nieuwe retro koelkast dan je oude.

Heb je nu een grote koelkast en ga je naar een retro model toe? Dan is het belangrijk dat je goed uitmeet hoe groot het verschil is. Hoeveel ruimte lever je in? Hoe ga je de verloren ruimte compenseren?

Een van de manieren om dat te doen, is met een betere indeling.

Indeling

De beste retro koelkasten hebben goed opgelet naar de beste functies van populaire niet-retro koelkasten. Een van de belangrijkste aspecten van een koelkast is de indeling. Als de indeling onhandig is, blijft er veel loze ruimte over. Je zult dan nooit optimaal gebruik van je koelkast kunnen maken.

Gelukkig bieden diverse koelkasten hiervoor een goede oplossing door van handige lades en vakjes gebruik te maken. Zo ook de betere retro koelkasten. Door voor een model te kiezen waar er voldoende aandacht is besteed aan de indeling, voorkom je dat je ruimte inlevert.

Energieklasse

Ook onder retro koelkasten is er de laatste jaren veel geïnnoveerd op het gebied van energieklasse. Waar lange tijd de energieklasse verre van voordelig was, hebben de beste modellen (o.a. SMEG) geïnvesteerd in het bereiken van de hoogste energieklasse (A+++).

Met een A+++ energieklasse haal je een koelkast in huis die nauwelijks energie verbruikt. Dit scheelt fors op je energierekening én voor het milieu. Let wel op dat het vooral de duurdere modellen zijn die een hoge energieklasse hebben. Goedkope modellen hebben veelal A++ of lager.

No-frost vriesvak

Indien je een retro koelkast met een vriesvak koopt, wil je natuurlijk zo min mogelijk bezig zijn met het ontdooien van het vriesvak. Het is iedere keer weer een onhandige bezigheid waar niemand zin in heeft. Gelukkig is hier tegenwoordig een oplossing voor: het no-frost vriesvak.

De betere modellen retro koelkasten hebben een gedeeltelijke of complete no-frost functie ingebouwd. Hierdoor hoef je nooit het vriesvak te ontdooien en kun je op een prettige manier met zo min mogelijk onderhoud van je koelkast gebruik maken.

Reputatie van het merk

De recensies van de verschillende modellen lopen sterk uiteen. Retro koelkasten van SMEG en ETNA scoren over het algemeen hoog, waar goedkopere modellen wisselende resultaten behalen.

Duik daarom altijd in de recensies die van ieder model beschikbaar zijn. Speur het internet af naar concrete ervaringen met het gebruiksgemak van de koelkast en zaken als geluid, energieverbruik en kwaliteit.

Bekijk alle koelkasten van SMEG